Biljarten

Iedereen die weleens een potje biljart heeft gespeeld, weet dat biljart eigenlijk niets meer is dan het toepassen van een aantal natuurkundige regels. De regel “hoek van inval is hoek van terugkaatsing” bij botsingen met de rand van de biljarttafel (en die ook bij spiegels wordt gebruikt) is wel de bekendste.
Voor dit onderzoek ga je naar een biljartcentrum (een biljarttafel thuis is natuurlijk helemaal ideaal), observeer je allerlei aspecten van het biljartspel en voer je er metingen aan uit. Hoe vindt de stoot plaats? Geldt bij een botsing met de rand van de tafel inderdaad “hoek van inval is hoek van terugkaatsing” of is er toch sprake van een afwijking? Hoe botsen biljartballen met elkaar en de rand van de tafel? Hoe werkt een effectbal? Allemaal vragen die in het onderzoek aan bod kunnen/zullen komen.
In het onderzoek zal veel gebruik worden gemaakt van het softwarepakket “Coach Videometen”. Het vanuit een bovenaanzicht filmen van de biljarttafel kan leiden tot een fantastisch inzicht van het spelletje. Ook de eigenschappen van de biljartbal kunnen geanalyseerd worden.

Aanwijzingen / tips:
-    Geschikt voor havo en vwo.
-    Het onderzoek kal bestaan uit een aantal deelonderzoeken, die
     samen inzicht moeten geven in de beweging van biljartballen op een biljarttafel
     en de factoren die deze beweging beïnvloeden.
-    Er zal een nieuw stuk natuurkunde bestudeerd moeten worden over botsingen
     (wet van behoud van impuls), maar deze theorie is uitstekend te begrijpen.
-    Het filmen van de beweging zal plaats moeten vinden vanuit een bovenaanzicht,
     dan is de beweging voortreffelijk te volgen en zijn metingen goed vergelijkbaar.
 


Terug