Colofon

Leerlingen

Start


Theorie


Practicum


Onderzoek


Vaardigheden


Examen


Om je heen!


Colofon 

 
Karel Langendonck, de bedenker, ontwikkelaar en schrijver, van deze website werd geboren op 6 maart 1974 in Weert. Na zijn VWO studeerde Karel technische natuurkunde aan de Hogeschool Eindhoven, waar hij in 1997 afstudeerde op het magneto-optisch Kerr effect.
Afkomstig uit een echte onderwijsfamilie, kroop het bloed waar het niet gaan kon, het onderwijs trok. Karel verkaste dan ook naar de technische universiteit Eindhoven voor een extra stuk natuur- en wiskunde. In 1999 studeerde hij hier af als eerste graads natuurkundedocent bij de vakgroep natuurkundedidaktiek.
Een baan was snel gevonden. Het Mencia de Mendoza lyceum te Breda legde contact met Karel en bood hem een baan aan als docent natuurkunde. Ruim negen jaar werkte Karel, met veel plezier, op het Mencia de Mendoza lyceum. In 2007 volgde een overstap naar De Nassau scholengemeenschap in Breda en in 2009 volgde nogmaals een overstap, nu naar het Newmancollege, ook in Breda. Vanaf het schooljaar 2009-2010 is Karel hier werkzaam als docent natuurkunde, techniek en NLT.
Het verzorgen van alleen maar lessen en de daarbij horende werkzaamheden bleek al jaren geleden niet voldoende. De ontwikkeling van diverse practica en projecten gingen een steeds grotere rol spelen in de wijze waarop Karel onderwijs verzorgd en de visie die hij op onderwijs heeft.
In 2006 kwam hier een toetreding bij in een redactie van Schooltv voor de ontwikkeling van de televisieserie "natuurkunde". Karel bedacht en schreef hiertoe programma's over mechanica (sportfysica en pretparkfysica). Ook in 2006 trad Karel toe tot de ontwikkelgroep voor de "nieuwe natuurkunde"(NiNa), die zich tot doel heeft gesteld een nieuw examenprogramma te lanceren met bijbehorende methode in 2010. Karel maakt hierbij deel uit van de ontwikkelgroep "ICT en practicum". Naar aanleiding van zijn project "WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde" voert Karel zo nu en dan werkzaamheden uit voor attractiepark Walibi World in de Flevopolder.
Maar gelukkig bestaat het leven niet alleen uit natuurkunde. Muziek is de andere passie van Karel en dan Jazz in het bijzonder. Karel is regelmatig te vinden in concertzalen als het tilburgse 013 of het amsterdamse Bimhuis. Daarnaast is hij ook actief als muzikant. Hierbij is de saxofoon (sopraan en tenor) zijn grote liefde, maar krijgen ook de gitaar, de djembé, de didgeridoo en diverse elektronische klankapparatuur de aandacht.

Studie
1986
- 1993    VWO (Philips van Horne scholengemeenschap Weert)
1993
- 1997    Technische natuurkunde (Hogeschool Eindhoven)
1997
- 1999    Eerste graads bevoegdheid natuurkunde (technische universiteit Eindhoven)
1999
- 2000    Bevoegdheid ANW (Hogeschool Utrecht)

Werkervaring
1998                  Zomercursus natuurkunde technische universiteit Eindhoven
1998
- 2007     Mencia de Mendoza lyceum Breda
2006                  Lid redactie Schooltv voor ontwikkeling programmaserie "natuurkunde"
2007
- 2009     De Nassau Scholengemeenschap Breda
2006
- 2008     Lid ontwikkelgroep Nieuwe Natuurkunde (practicum)
2008
- heden   Educatief medewerker Walibi World
2009
- heden   Newmancollege Breda