Fysi-filmpje

Natuurkunde wordt door veel mensen als een erg moeilijke vorm van wetenschap ervaren. Interessante toepassingen van de natuurkunde bereiken daardoor vaak niet het grote publiek. dat is jammer want bepaalde verschijnselen binnen de natuurkunde en/of bepaalde toepassingen binnen dit vakgebied zijn best spectaculair.
Televisie is een medium waarmee bepaalde natuurkundige verschijnselen uitstekend zijn uit te leggen en toepassingen van zo'n verschijnsel zijn uitstekend te visualiseren. In het najaar van 2006 komt er een serie programma's uit over natuurkunde, gemaakt door Schooltv.
Het ontwerpen van een televisieprogramma (documentaire) is echter niet eenvoudig. Er moet aan veel zaken gedacht worden. De praktijk voor het maken van een documentaire is dat men eerst na gaat denken over een interessant en aansprekend onderwerp dat op een beeldende wijze goed tot uitdrukking komt. Vervolgens start men met het schrijven van de inhoud van het programma. Deze inhoud wordt dan vertaald in de vorm van een script. Pas daarna starten de daadwerkelijke filmopnamen. na dit filmen volgt uiteraard nog een revisie en een montage. Het maken van een televisieprogramma over natuurkunde is aardig uitdagend en kan uistekend dienen als onderwerp voor een praktische opdracht.

Aanwijzingen / tips:
-    Geschikt voor havo en vwo (op vwo meer diepgang vereist).
-    Het onderwerp voor de film kan zelf worden aangedragen, maar  zeker niet alle
     onderwerpen zijn geschikt voor film.
-    Er dient zondermeer gewerkt te worden volgens de aangegeven methode: inhoud,
     script, filmen, enz.
-    In de film zullen ook (demonstratie-)experimenten getoond moeten worden.


Terug