Nieuws

Docenten


Start


Nieuws


Aangeboden


KeCo


Om je heen!


Colofon

 

 
15 december 2012: The Physics of Angry Birds
Moet het onderwijs in natuurkunde niet altijd zo actueel mogelijk zijn? En moet het niet altijd zoveel mogelijk aansluiten op de belevingswereld van de leerling? Met dit in het achterhoofd ontwikkelde ik de practica "The Physics of Angry Birds" voor de bovenbouw van havo en vwo. Een groot aantal collega's bleek dit idee ook erg aantrekkelijk te vinden. Een (meer dan) druk bezochte werkgroep was het gevolg. Bent u ook geÔnteresseerd in de practica, neemt u dan contact op via fysikarel@online.nl.
14 december 2012: Honderden Walibi-Fysica lespakketten uitgereikt
Op de leermiddelenmarkt van de WND-conferentie 2012 zijn door een medewerker van Walibi Holland honderden lespakketen "Walibi-Fysica" (gratis) uitgereikt op USB-stick. Dit, door mij geschreven, lesmateriaal is daarmee definitief geland in "het veld".

3 november 2012: KeCo op Woudschoten Chemie Conferentie
Al jaren wordt op een aantal scholen in Nederland mijn KeCo-methodiek succesvol toegepast. Al tijden bestond de overtuiging dat KeCo ook uitstekend toepasbaar is binnen andere vakgebieden. De werkgroep op de Woudschoten Chemie Conferentie in Zeist bevestigde dit vermoeden. Ook veel scheikundedocenten bleken zeer geÔnteresseerd te zijn in het KeCo-principe. Er werd zelfs al gesproken over een soort van KeCo-community. Ik houd u op de hoogte!

6 oktober 2012: Docentendag natuurkunde Walibi Holland
Op zaterdag 6 oktober bezochten ruim 80 natuurkundedocenten uit voornamelijk het midden van het land attractiepark Walibi Holland in het kader van de docentendag natuurkunde. De opkomst was veel groter dan verwacht. Blijkbaar is de context van Walibi Holland voor veel docenten (en dus ook leerlingen) buitengewoon aantrekkelijk. Het onderbouwpakket "Walibi-Fysica" werd gepresenteerd en gelanceerd via een presentatie die allerlei mogelijkheden aangaf in de context Walibi Holland.
De volgende twee documenten kunnen nog interessant zijn:
Artikel "Misselijkmakende Natuurkunde" NVOX
Filmpje "Natuurkunde in Walibi Holland"

9 juli 2012: Student TU Twente studeert af op KeCo
Op 9 juli jl. is Gerben Weldink (student aan de technische universiteit Twente) afgestudeerd op mijn KeCo-principe. Dit in het kader van zijn eerstegraads docentenopleiding natuurkunde. De resultaten waren duidelijk: KeCo werkt! Leerlingen die natuurkunde krijgen aangeleerd via het KeCo-principe scoren beduidend beter dan leerlingen die natuurkunde onderwezen krijgen in een meer traditionele setting. Houd de website in de gaten voor ontwikkelingen op KeCo-gebied!

11 april 2012: FysiKarel.nl nu ook op Facebook
Omdat social media steeds belangrijker worden, is er nu ook een facebookpagina beschikbaar voor fysikarel.nl. Wil u, ook via dit medium, op de hoogte gehouden worden rondom mijn activiteiten, voeg uzelf dan toe als vriend!
Het adres: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100003626865751

10 februari 2012: fISAca
De afgelopen maanden is het erg stil geweest rondom fysikarel.nl. De reden hiervoor ziet u op nevenstaande foto.
Op 10 februari 2012 ben ik de trotse vader geworden van een dochter: Isa. Gelukkig is dochterlief nu al graag bereid reclame te maken voor de website van haar papa.
De komende tijd pak ik de werkzaamheden rondom mijn site en de producten die ik aanbied weer op. Houdt u www.fysikarel.nl dus goed in de gaten!


4 december 2011: Karel genomineerd "Leraar van het jaar 2011"
Op 2 december werd bekend dat Karel genomineerd is voor de titel "Leraar van het jaar 2011" voor de regio West-Brabant. Een competitie georganiseerd door dagblad BN De Stem. De komende week is het meeste stemmen gelden. Stemmen kan op: www.bndestem.nl/leraar.

6 januari 2011: Fysica Musica op WND-conferentie 2010
Op de WND-conferentie natuurkunde op 10 en 11 december 2010 presenteerde Karel zijn project Fysica Musica aan geÔnteresseerde natuurkundecollega's uit Nederland en BelgiŽ. Een overvolle werkgroepruimte was het gevolg.
Mocht u interesse hebben in het projectmateriaal neemt u dan via email contact met me op: fysikarel@online.nl.

19 april 2010: Karel genomineerd voor NVOX-prijs
In oktober 2009 verscheen het, door Karel geschreven, artikel "Misselijkmakende natuurkunde" in NVOX, het blad van de NVON (Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen). Dit artikel is nu genomineerd voor de NVOX-prijs 2009 als mogelijk beste artikel van deze jaargang. Op 28 april is de uitreiking van deze prijs.
Het NVOX-artikel is in te zien via nevenstaande link: Artikel NVOX "Misselijkmakende natuurkunde"

4 januari 2010: "Misselijkmakende natuurkunde" op WND-conferentie en in NVOX
Al een tijdje is het, door Karel ontwikkelde en geschreven, project "WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde" beschikbaar. Leerlingen passen in het kader van dit project mechanicakennis toe in de context van attractiepark Walibi World in de Flevopolder. Het succesverhaal van deze activiteit moest verteld worden. Dit is gebeurde in het oktober-nummer van NVOX (het vakblad van de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen) en tijdens de WND-conferentie op vrijdag 11 en zaterdag 12 december 2009. Voor een kleine 100 werkgroepdeelnemers draaide het materiaal voor de ogen. Het projectmateriaal is te bestellen via de knop "Aangeboden".
Het NVOX-artikel is in te zien via nevenstaande link: Artikel NVOX "Misselijkmakende natuurkunde"

19 maart 2009: KeCo-presentatie wat "het veld" zoekt/zocht (!?)
Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december 2008 vonden, op de jaarlijkse WND-conferentie voor docenten natuurkunde, de eerste KeCo-presentaties plaats. In de praktijk zouden er nog een aantal volgen. De opkomst was gigantisch. Klaarblijkelijk stoeien veel collega's in het land met de problematiek van de steeds lastiger te motiveren leerling.
Mocht u interesse hebben in KeCo klikt u dan op de knop "KeCo" aan de linkerzijde van deze pagina. Mocht u interesse hebben in een KeCo-presentatie bij u op school laat het me gerust weten.
 

25 oktober 2008: Karel terug naar "roots"
Dit jaar bestaat de school waarop ik vroeger zelf mijn vwo-diploma behaald heb, de Philips van Horne Scholen-gemeenschap in Weert, 40 jaar. Reden voor de school om een onderwijscongres te organiseren met de titel "tegen de verzuring". Tijdens het congres zal ik een workshop verzorgen over mijn KeCo-principe. Dit onder de titel "KeCo - De leerling actief". Via de nevenstaande link komt u op de pagina van het congres: Congres "tegen de verzuring"


20 oktober 2008: Folder Walibi World in de bus
Zo vlak na de herfstvakantie lag op alle scholen in Nederland de "Walibi World"-folder voor het seizoen 2009 op de deurmat. Walibi had mij benaderd een stukje te schrijven om de mogelijkheden die het park te beiden heeft op educatief te omschrijven. Via de volgende link krijgt u inzage in mijn bijdrage: Walibi World folder.
 

6 oktober 2008: Tweede FysiKarel Nieuwsbrief
In oktober werd het weer eens tijd voor een nieuwsbrief. Hierin nogmaals een beschrijving van "WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde", een verzoek namens Walibi World en een link naar diverse geschikte onderzoeksideeŽn voor leerlingen.
Via nevenstaande link is de nieuwsbrief bereikbaar: FysiKarel Nieuwsbrief 2


2 april 2008: Eerste FysiKarel Nieuwsbrief "op de post"
FysiKarel.nl is inmiddels alweer een tijdje in de lucht. Vandaar dat het tijd werd het een en ander kenbaar te gaan maken middels een nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief zal periodiek verschijnen op momenten dat er nieuws te melden is over (grote) veranderingen op de website en/of producten die ik beschikbaar stel. De eerste nieuwsbrief (van maart 2008) gaat voornamelijk over het project "WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde".
Via nevenstaande link komt u bij de nieuwsbrief: FysiKarel Nieuwsbrief 1
 

9 februari 2008: WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde op WND-conferentie 2007
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december organiseerde de werkgroep natuurkunde-didaktiek de jaarlijkse WND-conferentie in Noordwijkerhout.
Na de werkgroep "Fysica Musica" in 2005, presenteerde ik dit jaar het project "WAFYLISIBICA - Misselijkmakende natuurkunde". Een kleine 80 deelnemers schreven zich in voor deze werkgroep en de reacties waren erg lovend. Via deze weg wil ik iedereen die deel heeft genomen aan mijn werkgroep hartelijk danken voor de getoonde belangstelling.
Binnenkort zal het project beschikbaar komen. Normaliter gebeurt dit in ieder geval voor de opening van het nieuwe pretparkseizoen. Houd hiertoe de pagina "Aangeboden" in de gaten. Hierop worden (zeer binnenkort) ook andere zaken aangeboden.


24 juli 2007: Uitleg over "KeCo" aan website toegevoegd
In de afgelopen jaren is gebleken dat het steeds lastiger werd om leerlingen aan het werk te krijgen voor natuurkunde (en andere vakken). School lijkt steeds meer op het tweede plan te komen en het besef dat er echt arbeid geleverd moet worden om vooruit te komen, lijkt steeds meer te verdwijnen. Tijd voor een andere anpak, tijd voor KeCo!
KeCo staat voor "Kennis en Competentie" en is een onderwijsmethodiek die op dit moment volop in ontwikkeling is. Onder de knop "KeCo" vind u een nadere uitleg over dit, zeer succesvolle, systeem. Mocht u hierover vragen hebben en/of wil u het KeCo-principe ook op uw school introduceren, neemt u gerust contact met me op.
 

27 december 2006: 250 "Bernoulli Survival Kits" uitgereikt op Woudschoten conferentie natuurkunde
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december werd door de werkgroep natuurkunde-didactiek van de universiteit Utrecht de jaarlijkse Woudschoten conferentie natuurkunde georganiseerd in Noordwijkerhout. Bezoekers kregen hier van Karel de mogelijkheid een "Bernoulli Survival Kit" mee te nemen. Binnen zeer korte tijd waren alle 250 beschikbare exemplaren uitgedeeld.
Reacties op de "Bernoulli Survival Kit" en mogelijke ervaringen met het gebruik ervan in de klas, hoor ik graag via het contactadres op deze website.
Zij die zich hebben ingeschreven voor de FysiKarel-nieuwsbrief zullen het eerste exemplaar in de loop van januari ontvangen.
 

21 december 2006: Laatste aflevering Schooltv "natuurkunde"
Op donderdag 21 december vond  de laatste uitzending plaats van de Schooltv-serie "Natuurkunde voor de tweede fase". In zes weken passeerden de zes afleveringen de revue: "Medische beeldvorming", "Sportfysica", "Robotica", "Mechanica (pretparkfysica)", "Energie" en "Communicatie". De reacties van leerlingen en docenten natuurkunde in den lande zijn uitermate positief. Op donderdag 15 februari om 9:30 zullen alle zes de afleveringen achter elkaar worden uitgezonden. Een goede mogelijkheid de serie op DVD vast te leggen voor gebruik in de klas.
Voor informatie over de serie, kijkvragen en achtergrondinformatie zie www.eigenwijzer.nl/natuurkunde

 

7 september 2006: Opnamen voor Schooltv-programma's "Natuurkunde" in Walibi World
In het voorjaar van 2006 is Karel toegetreden tot een redactie bij Schooltv. Doel was de ontwikkeling van een serie programma's over natuurkunde, gebaseerd op de natuurkundestof zoals deze aan de orde komt in de bovenbouw van havo en vwo. Twee (van de zes) programma's werden door Karel bedacht en geschreven. Eťn van deze twee programma's zal gaan over mechanica en speelt zich af in pretpark Walibi World in de Flevopolder. Zaken als G-kracht en energiebehoud komen aan de orde. Onder andere op 7 september vonden de opnamen plaats in Walibi World. Presentator Michiel Huisman werd op deze dag tot het uiterste gedreven (acht keer "La Via Volta" achter elkaar bleek geen sinicure).
Klik hier voor een foto-impressie van deze opnamedag.
 

6 september 2006:  www.fysikarel.nl "in de lucht"
Op 6 september 2006 publiceerde natuurkundedocent Karel Langendonck zijn website (www.fysikarel.nl) op het internet. Op deze site zijn diverse aspecten van de natuurkunde terug te vinden, veelal op het niveau bovenbouw havo en vwo. Zo zullen er onderdelen van de natuurkunde worden toegelicht en staan er tips en ideeŽn vermeld met betrekking tot het doen van onderzoek. maar ook meer luchtige toepassingen van natuurkunde vinden hun plaats onder de rubriek "Om je heen!". Daarnaast zal Karel, op korte termijn, via deze site door hem ontwikkelde producten aanbieden aan collega-docenten. Veel kijk- en leesplezier op www.fysikarel.nl.