Om je heen!

Leerlingen

Start


Theorie


Practicum


Onderzoek


Vaardigheden


Examen


Om je heen!


Colofon 

 
Natuurkunde is overal! Op straat, in de natuur, in de bioscoop, het theater of in de muziek. Je kan het zo gek niet bedenken of er is natuurkunde in te "ontdekken". In dit gedeelte van fysikarel.nl staan een aantal verrassende verschijningsvormen van natuurkunde vermeld. Soms is de natuurkunde er direct in te herkennen, soms moet je net iets verder kijken dan je neus lang is.
 
1. Fysica Musica
Musici en bands willen nog wel eens natuurverschijnselen en/of andere natuurkundige zaken gebruiken in hun muziek. Of is muziek eigenlijk helemaal natuurkunde? En klinkt natuurkunde als muziek? Hier een overzicht van een aantal muziekstukken waarbij natuurkunde te herkennen is in de titel.
 
Fysica Musica
2. Natuurkunde op het witte doek en de zwarte beeldbuis
Natuurkunde en natuurkundige verschijnselen en/of theorieŽn worden regelmatig gebruikt in films en in televisieprogramma's. Bepaalde films over natuurkunde en/of films waarin natuurkunde wordt toegepast, zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Daarnaast verschijnen er de laatste tijd steeds meer televisieprogramma's over natuurkunde en/of aanverwante vormen van wetenschap.
 
Natuurkunde in beeld
3. Leesvoer
Over natuurkunde en aanverwante vormen van wetenschap zijn talloze boeken geschreven. Uiteraard bestaan er de alom bekende school- of universiteitsboeken, maar er bestaan ook vele natuurkundige boeken die meer populair wetenschappelijk zijn. Zelfs het aantal boeken waarin natuurkunde behandeld wordt op een dusdanige wijze dat natuurkundige verschijnselen ook voor kinderen inzichtelijk worden, is enorm. In dit gedeelte recensies van interessante boeken.
 
Leesvoer
4. Dagje natuurkunde
Iedereen doet het wel eens: een dagje uit. En waarom dan niet het nuttige met het aangename combineren. In Nederland (en omstreken) zijn diverse musea en andere attracties te bezoeken waar o.a. natuurkunde als uitgangspunt gekozen is of waar direct of indirect natuurkundige processen en/of verschijnselen te herkennen zijn. In dit gedeelte een aantal mogelijke (deels) natuurkundige dagjes uit.
 
Dagje natuurkunde
5. Tommy ontdekt ......
Tommy is een eigenwijs en nieuwsgierig konijn. Twee karakter-eigenschappen die veel natuurkundigen ook bezitten.
Tommy zou dus best een goede natuurkundige kunnen zijn. Hij zal dan ook diverse aspecten van de natuurkunde gaan ontdekken en proberen te begrijpen hoe deze verschijnselen te verklaren zijn. In dit gedeelte wordt verslag gedaan van Tommy's ontdekkingsreis door natuurkundeland.
Tommy
6. Links
Het intikken van "natuurkunde" in zoekmachine Google leverde in september 2006 zo'n 3.140.000 resultaten op. Het intikken van "physics" in die zelfde zoekmachine leverde in september 2006 zelfs 234.000.000 resultaten op. Dan moet het toch zo zijn dat hier interessante sites bij zijn. In dit overzicht een aantal interessante en bruikbare websites over natuurkunde. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er bij de samenstelling van deze lijst gekozen is voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
 
Links