Onderzoeksideeën

Het doen van onderzoek is essentieel binnen de natuurkunde. Natuurkunde is immers een inductieve vorm van wetenschap, wat betekent dat (natuurkundige) kennis in het overgrote deel van de gevallen verkregen wordt na onderzoek. Aangezien het doen van onderzoek een tijdrovend en intensief proces is, is het belangrijk een interessant onderwerp (onderzoeksvraag en hypothese) te hebben waarbinnen het onderzoek plaatsvindt.
In onderstaande tabel staan een aantal ideeën voor onderzoek vermeld. De onderzoeken zijn redelijk uitgebreid en daarom vooral geschikt voor een profielwerkstuk. Met enige inventiviteit van de (toekomstige) onderzoekers en/of de begeleider is het absoluut mogelijk deze onderzoeken enigszins te reduceren en/of op te delen in deelonderzoeken. Onder de kop "diverse onderzoeken" staan wat kleinere onderzoeken kort beschreven.

1. Waren door "Walibi"
In pretpark "Walibi" zijn diverse attracties te vinden waarin eenvoudig aspecten van de klassieke mechanica in te herkennen zijn. Met een krachtmeter en een camera ga je in dit onderzoek op pad in Walibi.
 
Walibi
2. Racen door "Ruigrijk"
In pretpark "De Efteling" zijn diverse attracties te herkennen waarin eenvoudig aspecten van de klassieke mechanica te herkennen zijn. Met een krachtmeter en een camera kun je hier aardig onderzoek doen.
 
Efteling
3. Duurzaamheid
Duurzame ontwikkeling is de laatste jaren een zeer actueel onderwerp. Diverse schone vormen van energie, zoals windenergie en zonne-energie lenen zich uitstekend voor verder onderzoek.
 
Duurzaamheid
4. Breking
Bij de overgang van een lichtstraal naar een dichtere of minder dichte stof treedt breking op, de richting van de lichtstraal verandert. Ook in de mechanica en de akoestiek komen echter vormen van breking voor.
 
Breking onderzoek
5. Fietsen over een touwtje
In veel wetenschapsmusea is het mogelijk om over een kabel te fietsen. Het zwaartepunt van de fiets is hierbij zo verlaagd dat het onmogelijk is dat de fiets van de kabel valt. Zeer divers onderzoek is hieraan mogelijk.
 
Kabelfiets
6. Kogelstoten
Wanneer een kogelstoter zijn kogel wegstoot, zal deze kogel een twee-dimensionale baan beschrijven. Er is sprake van een schuine worp. Met videometen kan o.a. de baan van de kogel geanalyseerd worden.
 
Kogelstoten
7. NATuurkunde
Om sportprestaties te optimaliseren worden tegenwoordig diverse technische hoogstandjes gebruikt. Een zwembeweging is een goed te analyseren beweging en sterk onderhevig aan wrijvingskrachten.
 
NATuurkunde
8. NATuurkunde (in het klein)
Van bovenstaand beschreven onderzoek "NATuurkunde" kan een model worden gemaakt, waardoor het mogelijk wordt metingen aan een "zwemmer" in het laboratorium plaats te laten vinden.
 
NATuurkunde (2)
9. The great big noise experiment
Op het internet zijn diverse elektrische schakelingen te vinden waarmee (vreemde) klanken kunnen worden voortgebracht. Analyse van de klank van deze geluidsgeneratoren geeft inzicht m.b.t. de schakeling.
 
Noise experiment
10. Fysische informatica in de praktijk
Automatisering is een aspect van de natuurkunde en de techniek dat onmisbaar is in het dagelijks leven. Om je heen kijkend zijn diverse toepassingen van fysische informatica te herkennen.
 
Fysische informatica
11. Alles relatief!
Eén van de meest opzienbarende en opmerkelijke onderdelen van de natuurkunde wordt zonder twijfel gevormd door Albert Einstein's relativiteitstheorie. Verdiepen in deze theorie geeft nieuwe inzichten.
 
Alles relatief!
12. Fysi-Filmpje
Veel mensen ervaren natuurkunde als iets onbegrijpelijks. Toch is het mogelijk eenvoudige natuurkunde te herkennen in dagelijkse situaties. Televisie of film is een bij uitstek geschikt medium om dit te presenteren.
 
Fysi-Filmpje
13. Slinger van Foucault
Eén van de bekendste experimenten uit de natuurkunde is best zelf uit te voeren. Lastig in de praktijk, maar een erg aardig resultaat gevend als het lukt.
 
Foucault
14. Theremin
De theremin is wellicht het mafste muziekinstrument ooit ontwikkeld. Met behulp van de handen worden (een) antenne(s) aangestuurd wat weer interessante klankwisselingen tot gevolg kan hebben.
 
Theremin
15. Weerkunde
Weermannen en -vrouwen zijn dagelijks met deze aftakking van de natuurkunde bezig. In de examenprogramma's voor havo en vwo wordt er echter nauwelijks over gesproken. Een kennismaking!
 
Weerkunde
16. Sport Fysica
In allerlei soorten van sport zijn allerlei toepassingen van natuurkunde direct of indirect te herkennen. Een onderzoek is derhalve snel opgezet, waarna het experimenteren kan beginnen.
 
Sport Fysica
17. Lopen op het water
De "Jesus Christ Lizard" is een diertje dat in staat is over water te lopen. Filmpjes van deze beweging zijn erg interessant en spreken vaak tot de verbeelding. Wat is er eigenlijk nodig om over water te kunnen lopen?
 
Lopen op water
18. Van onderen......!
De bekendste bewegingsvorm is wel de valbeweging. Een voorwerp waarop uitsluitend de zwaartekracht werkt beweegt eerst versneld en na een tijdje eenparig. Een onderzoek is geboren!
 
Van onderen......!
19. Stilstaan bij lopen
Je doet het dagelijks en gedurende vele uren: lopen. Maar een nadere studie van de menselijke loopbeweging leert dat deze erg ingenieus in elkaar steekt. Een analyse kan tot allerlei inzichten leiden.
 
Lopen
20. Zeepbellen
Als kind heb je vast en zeker ooit zeepbellen geblazen (misschien nu af en toe ook nog wel). Achter een zeepbel gaat echter een complete wereld van, niet bepaald eenvoudige, natuurkunde schuil.
 
Zeepbellen
21. Biljarten
Het biljartspel wordt door ontzettend veel mensen beoefend. Vaak in het café, soms op topniveau. Het principe achter biljarten is echter sterk natuurkundig van aard.
 
Biljart
21. Diverse onderwerpen voor natuurkundig onderzoek
In de tabel op de volgende pagina staan een aantal onderzoeksideeën weergegeven, waaraan uitstekend natuurkundig onderzoek verricht kan worden.
Diversen


Terug