Racen door "Ruigrijk"

Attractiepark "de Efteling" heeft haar park onderverdeeld in een aantal delen, de zogenaamde "rijken". Zo is er het "Marerijk", het "Reizenrijk" en het "Anderrijk". Het meest spectaculaire deel van het park wordt echter gevormd door het "Ruigrijk". Hier zijn attracties te vinden zoals de "Python" (achtbaan), de "Halve maen" (schommelschip), de "Pegasus" (houten achtbaan) en als laatste aanwinst de "Vliegende Hollander" (waterbaan).
In dit onderzoek worden een aantal attracties uit het "Ruigrijk" van de Efteling aan een nadere inspectie onderworpen. Het meest interessant hierbij zijn de "Python", de "Halve maen" en (eventueel) de "Pegasus". Met behulp van een krachtsensor en/of een versnellingsmeter kunnen de krachten op een passagier in één van de attracties gemeten en geanalyseerd worden. Daarnaast kan de beweging van de attractie geanalyseerd worden met behulp van Coach videometen.

 

                       
Python                                                                                 Halve maen                                                                            Pegasus

Aanwijzingen / tips:
-    Vooral geschikt voor vwo.
-    Leerlingen met alleen natuurkunde-1 in hun pakket moeten bereid zijn zich te verdiepen in extra theorie (mechanica).
-    Er wordt gewertk met Coach "Meten en Analyseren" en "Coach videometen".
-    Er moet terdege rekening worden gehouden met de beperkte openingstijden van "de Efteling" in het winterseizoen.


Terug